Evelyn’s Blog

Aidan şi Izabela sunt „în tendinţe” de vreo 6000 de ani

Posted on: 24/12/2008

Îţi vine să crezi sau nu, există oameni care urmăresc „tendinţele” în domeniul prenumelor pentru nou-născuţi. Site-ul american Parents.com a realizat un top al celor mai folosite prenume în anul 2008.

Pentru băieţeii născuţi anul acesta, prenumele la modă a fost Aidan, iar pentru fetiţe Isabella (Izabela).

De Aidan nu mai auzisem, dar Izabela îmi era familiar din Biblie. Anyway, arheologul din mine s-a simţit provocat şi m-am gândit să fac câteva săpături cu privire la etimologia numelor respective. Am dat fuga la situl arheologic preferat – bineînţeles, Google – şi iată ce-am aflat:

Aidan (care ocupă pentru al doilea an consecutiv primul loc în topul prenumelor preferate) provine din galicul Áedán, şi înseamnă „micul foc.” Săpăm mai departe şi aflăm că Áedán este un diminutiv de la Áed, care înseamnă „foc.” Áed provine din vechea limbă galică, iar în mitologia greacă acesta este numele zeului soare.

Isabella (sau Jezebel, Izabela, Isabela, Isabell, Isabelle…) provine din numele ebraic Iyzebel (l,b,zyia), care înseamnă „Baal se înalţă,” „femeia/nevasta lui Baal” sau „desfrânată.”

Evident, nu numele este cel care determină sau defineşte caracterul cuiva şi nu vreau să exagerez importanţa etimologiei unui nume. Până la urmă, numele este doar un cuvânt, nu? Nu este un sentiment, nu este un gest, nu este un gând. Doar un cuvânt care te face să fii uşor de găsit în mulţime. Dar când acest cuvânt te urmăreşte toată viaţa, parcă ai prefera ca părinţii tăi să-i verifice cât de cât semnificaţia înainte de a ţi-l lipi de frunte, nu?

Revenind la Parents.com, în calitatea mea de „arheolog etimologic” amator, le-aş spune urmăritorilor modei prenumelor că zeul soare şi mama desfrânatelor sunt „în tendinţe” pe planeta aceasta de vreo câteva mii de ani. Citiţi în Biblie (1 Împăraţi 16-21; Apocalipsa 2:20; comp. cu Apoc. 17). Nimic nou sub… soare. Dar aceasta este altă discuţie. Una mult mai serioasă.

Între timp, dacă te numeşti Aidan sau Izabela, nu dispera. Doar trăieşte în aşa fel încât să nu adevereşti semnificaţia numelui tău. Şi dacă nu te numeşti Aidan sau Izabela, trăieşte în aşa fel încât numele tău să nu capete semnificaţia numelor Aidan sau Izabela… 🙂

Ştiu, trebuie să mă opresc aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: