Evelyn’s Blog

Metamorfoza fluturelui

Posted on: 28/12/2008

Te invit să urmăreşti Butterfly Metamorphosis. Am tradus mai jos comentariul filmului.


„Fluturele parcurge o metamorfoză completă, în patru stadii, de la ou la adult.

1. Primăvara, femela caută plante pe care să-şi depună ouăle. Le depune unul câte unul pe frunzele plantei.

2. Cel de-al doilea stadiu de dezvoltare a fluturelui este larva. Numim larva fluturelui omidă. Omida se dezvoltă în ou în aproximativ o săptămână. Apoi începe să-şi facă loc de ieşire mestecând o parte din ou. După ce eclozează, omizii îi este foame, şi deseori primul lucru pe care îl mănâncă este chiar coaja oului. Apoi caută frunze verzi şi gustoase. În timp ce omida mănâncă şi creşte, pielea ei tare se întinde atât de mult, încât la un moment dat crapă. Acum omida iese din vechea piele purtând o piele nou-nouţă.

3. Următorul stadiu în care intră omida este stadiul de crisalidă (sau: pupă, nimfă). Omida caută o ramură potrivită şi se prinde de ea cu un fel de centură de siguranţă din fire de mătase. După aceea începe să năpârlească pentru ultima oară. Când pielea veche cade, apare crisalida. La început, crisalida este moale la exterior, dar curând se transformă într-o carapace tare. În interiorul crisalidei are loc o activitate intensă, pe parcurs ce corpul omizii se transformă în fluture. Acest proces durează aproximativ trei săptămâni.

4. Apoi carapacea crisalidei se crapă şi fluturele îşi întinde picioarele şi antenele afară din carapace. De îndată ce picioarele sunt suficient de puternice, fluturele se târăşte afară din carapace. Deocamdată corpul lui este moale şi zbârcit, dar toate organele sunt complet dezvoltate. Soarele îi usucă aripile, şi fluturele le întinde pentru prima dată.”

O descriere frumoasă (şi mult mai detaliată) a metamorfozei fluturelui poţi citi şi aici.

1 Response to "Metamorfoza fluturelui"

[…] mai au ceva spectaculos si anume metamorfozarea. Fluturele parcurge o metamorfoză completă, în patru stadii, de la ou la adult. (mai multe detalii gasiti pe acel link).Metamorfozarea reprezinta o schimbare rapida a unui […]

Lasă un comentariu

decembrie 2008
D L M M J V S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031