Evelyn’s Blog

Ochiul lui Big Brother ne urmăreşte de azi legal

Posted on: 19/01/2009

Un articol din Gândul, 20 ianuarie 2009 – De azi, toate apelurile, SMS-urile şi e-mailurile sunt înregistrate, de Robert Veress:

“Începând de azi, toate datele referitoare la telefoanele, sms-urile, e-mailurile pe care le trimitem sau le primim şi istoricul personal al navigării pe internet vor fi colectate si păstrate minimum 6 luni de operatori. Gândul a aflat că Vodafone, Orange, Romtelecom, Cosmote, Zapp şi UPC sunt pregătiţi să ne urmărească orice mişcare electronică. Promulgată de preşedintele Traian Băsescu imediat (a doua zi) după adoptarea de către Parlament, în noiembrie 2008, legea [1] urmăririi şi reţinerii datelor generate de furnizorii de comunicaţii electronice are ca justificare lupta antiteroristă.

Operatorii aveau şi înainte capacitatea tehnologică pentru a ne urmări electronic, la comandă, dar acum sunt obligaţi să o facă în stil grandios – pe toţi, tot timpul, fapt care îi obligă la investiţii suplimentare. Sunt obligaţi să realizeze baze de date şi înregistrări pe cheltuiala proprie, pentru a putea fi puse la îndemâna procurorilor, cu acceptul unui judecător – preşedinte de instanţă sau chiar în absenţa mandatului judecătoresc, în situaţii considerate de urgenţă. Dacă persoana suspectă nu este trimisă în judecată, datele nu se şterg imediat, ci se păstrează până la prescrierea răspunderii penale pentru presupusa faptă.

Se vor stoca, timp de 6 luni: numerele de telefon ale apelanţilor şi  apelaţilor, localizarea acestora în momentul convorbirii, data şi ora apelului şi durata sa – pentru toate convorbirile efectuate în reţelele de telefonie mobilă şi fixă. De asemenea, se vor stoca (tot pentru o jumătate de an) sms-urile trimise, cu toate datele aferente disponibile (expeditor şi destinatar, data şi ora trimiterii, respectiv recepţionării). La rândul lor, furnizorii de internet vor stoca, începând din 15 martie a.c., pentru 6 luni, adresele expeditorului de mail şi a destinatarului (adresele IP dar şi adresele fizice), data şi ora la care ne conectăm la internet, data şi ora la care ne deconectăm.

Nu se vor înregistra [2] conţinutul comunicării, informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice…”

__________________________________________

[1] Vedeţi textul legii 298/2008 (pdf). (nota lui Evelyn)

[2] Serios? 😉 (nota lui Evelyn)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: