Evelyn’s Blog

Inspiraţia şi profeţii

Posted on: 30/01/2009

Aici puteţi citi Comentariile la studiul Şcolii de Sabat din această săptămână, de Robert J. Wieland.

Câteva citate, în completarea studiului din această săptămână:

“În sensul cel mai înalt, profetul era o persoană care vorbea prin inspiraţie directă, transmiţând poporului soliile pe care le primise de la Dumnezeu. Dar acest nume a fost dat şi acelora care, deşi nu erau inspiraţi în mod direct, erau chemaţi providenţial să înveţe poporul despre lucrările şi căile lui Dumnezeu. Pentru pregătirea unei asemenea categorii de învăţători, Samuel, îndrumat de Dumnezeu, a întemeiat şcolile profeţilor” (Ed 46).

“Fiecare parte a Bibliei este folositoare şi dată de către Dumnezeu prin inspiraţie. Vechiul Testament nu ar trebui să se bucure de o atenţie mai mică decât cea de care se bucură Noul Testament. Studiind Vechiul Testament, ar trebui să descoperim izvoare pline de viaţă acolo unde cititorul neatent nu vede decât pustiu” (Ed 191).

“Toţi cei care Îl auzeau pe Mântuitorul „erau uimiţi de învăţătura Lui, pentru că vorbea cu putere”. „El îi învăţa ca Unul care avea putere, nu cum îi învăţau cărturarii lor” (Luca 4,32; Mat. 7,29). Învăţătura cărturarilor şi a bătrânilor era rece şi formalistă, ca o lecţie învăţată pe dinafară. Pentru ei, Cuvântul lui Dumnezeu nu avea putere de viaţă. Ideile şi tradiţiile lor erau puse în locul învăţăturilor Lui. În slujba obişnuită, făcută după rânduielile lor, pretindeau că explicau legea, dar nici inimile lor, nici ale ascultătorilor nu erau mişcate de o inspiraţie de la Dumnezeu.

Isus nu avea nimic de a face cu diferitele învăţături care aduceau despărţire între iudei. Lucrarea Lui era să prezinte adevărul. Cuvintele Lui revărsau un potop de lumină asupra învăţăturilor patriarhilor şi profeţilor, iar Scripturile ajungeau la oameni ca o nouă descoperire. Niciodată mai înainte nu simţiseră ascultătorii Lui o aşa profunzime a înţelesului Cuvântului lui Dumnezeu” (DA 253).

“Slujitorii Evangheliei trebuie să facă din adevărul lui Dumnezeu un subiect de studiu, meditaţie şi conversaţie. Mintea care stăruie mult asupra voinţei descoperite a lui Dumnezeu pentru om va deveni tare în adevăr. Cei care citesc şi studiază cu dorinţa sinceră după lumină divină, fie că sunt pastori sau nu, vor descoperi curând în Scripturi o frumuseţe şi o armonie care le vor captiva atenţia, le vor înălţa cugetele şi le vor da o inspiraţie şi o putere de argumentare care vor convinge şi converti suflete” (T4 526).

“Dumnezeu ne-a dat direcţii precise, astfel încât nimeni să nu greşească. „Omul nu trăieşte numai cu pâine”, spune El, „ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu”. Adevărul dat prin inspiraţie este de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire”. Nu printr-un singur cuvânt, nu prin multe cuvinte, ci prin orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu vor trăi oamenii. Voi nu puteţi nesocoti nici chiar un singur cuvânt, o singură poruncă sau dispoziţie pe care El a dat-o, oricât de neînsemnată, de neglijabilă vi s-ar părea, şi totuşi să fiţi în siguranţă. „Aşa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci şi va învăţa pe oameni aşa, va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor, dar oricine le va păzi şi va învăţa şi pe alţii să le păzească, va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor.” Deci, oricine va călca cu bună ştiinţă o poruncă nu va putea să ţină vreuna din ele în spirit şi adevăr. Poate pretinde că, cu excepţia a ceea ce el consideră a fi o mică deviere, le păstrează pe toate; şi totuşi, dacă el calcă una singură de bunăvoie, se face vinovat de toate” (T5 434).

“Aşezaţi-vă în curentul divin, din care puteţi primi inspiraţie cerească, căci o puteţi avea; apoi, îndreptaţi atenţia sufletului obosit, împovărat, sărac, cu inima frântă şi nedumerit, spre Isus, Izvorul întregii puteri spirituale. Fiţi lucrători credincioşi pentru a aduce laude Aceluia care v-a chemat din întuneric la lumina Lui minunată. Spuneţi, prin scris şi grai, că Isus trăieşte pentru a mijloci pentru noi” (T6 123).

“Faceţi din adevărul lui Dumnezeu subiectul contemplării şi meditaţiei. Citiţi Biblia şi priviţi-o ca fiind glasul lui Dumnezeu care vă vorbeşte direct. Atunci veţi găsi inspiraţie şi acea înţelepciune divină” (T7 205).

“Noi nu trebuie să gândim: ’Ei bine, avem tot adevărul, înţelegem care sunt principalii stâlpi ai credinţei noastre, şi putem să ne mulţumim cu această cunoştinţă.’ Adevărul însă înaintează şi noi trebuie să umblăm în această lumină crescândă.

Un frate mi-a adresat întrebarea: ’Sora White, credeţi că noi trebuie să înţelegem adevărul fiecare pentru el însuşi? De ce nu putem să luăm adevărurile pe care ceilalţi le-au pus laolaltă şi să le credem pentru că ei au cercetat subiectele respective şi apoi vom fi liberi să mergem mai departe fără a mai fi nevoia să ne punem minţile la treabă pentru a cerceta aceste subiecte? Nu credeţi că aceşti oameni din trecut care ne-au adus adevărul au fost inspiraţi de Dumnezeu.’

Nu îndrăznesc să afirm că nu au fost călăuziţi de Dumnezeu, pentru că Hristos conduce la descoperirea tuturor adevărurilor; dar dacă este vorba de inspiraţie în toată deplinătatea semnificaţiei sale, atunci răspunsul meu este NU. Cred că Dumnezeu le-a încredinţat o slujbă, dar dacă ei nu sunt tot timpul pe deplin consacraţi lui Dumnezeu, vor introduce în munca lor propriile trăsături ciudate de caracter, punându-şi amprenta asupra rezultatului prin modelarea experienţei religioase a oamenilor după bunul lor plac. Este foarte periculos să te bazezi pe înţelepciunea cărnii. Noi ar trebui să ne bazăm pe Puterea infinită. Dumnezeu ne-a dezvăluit lucrul acesta de foarte multă vreme. Trebuie să avem o credinţă vie în inimile noastre şi să dorim o cunoştinţă şi o lumină mai mare” (RH, 25 martie 1890).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: