Evelyn’s Blog

Papa vrea Guvern Mondial

Posted on: 09/07/2009

Enciclica „Caritas in Veritate” a Suveranului Pontif, data ca raspuns la criza economica, invoca o autoritate politica pentru asanarea economiilor prabusite

In prima sa enciclica sociala, publicata ieri, cu doar cateva zile inainte de summitul G8, Papa Benedict al XVI-lea a cerut ca economia mondiala sa fie restructurata si a facut apel la infiintarea unei „autoritati politice mondiale”. Aceasta entitate, a apreciat Suveranul Pontif, ar trebui sa se ocupe de asanarea economiilor lovite de criza si sa previna dezechilibre inca si mai mari. In paralel, presedintele american Barack Obama s-a intalnit ieri la Moscova cu premierul rus Vladimir Putin, in incercarea relansarii relatiilor dintre Moscova si Washington. Cu aceasta ocazie, Putin i-a reamintit liderului american ca Ucraina si Georgia sunt „foarte importante pentru Rusia”.

„Caritas in Veritate”, asa cum este numita enciclica papala, recomanda, in principal reformarea Natunilor Unite, dar se concentreaza si asupra situatiei economice din lume. „Pentru gestionarea economiei mondiale, pentru asanarea economiilor lovite de criza, pentru prevenirea agravarii crizei si a adancirii deze­chilibrelor, este urgenta infiintarea unei reale Autoritati politice mondiale”, se spune in textul de 150 de pagini. In opinia Suveranului Pontif, aceasta entitate, care ar constitui „un grad superior de organizatie la scara internationala, pentru gestionarea globalizarii”, ar trebui „sa procedeze la o dezirabila dezarmare integrala, la asigurarea securitatii alimentare, la protejarea mediului si la reglarea fluxurilor migratorii”. Totodata, enciclica papala, devenita o traditie in Biserica Catolica de peste un secol, solicita construirea unei ordini sociale care sa se conformeze ordinii morale, „interconectarii dintre sferele morale si sociale, legaturii dintre sferele civile, economice si politice, asa cum se prevede in Carta Natiunilor Unite”. Autoritatea „trebuie sa fie subordonata realizarii binelui comun”, „sa fie recunoscuta de toata lumea si sa se bucure de putere efectiva pentru a fi in masura sa ofere fiecaruia securitate, respect, justitie si drepturi”, se mai spune in text.

Tango ruso-american

La Moscova, presedintele american Barack Obama a lansat un mesaj, ce s-a dorit a fi o concluzie a discutiilor ruso-americane din aceste doua zile: SUA si Rusia „nu sunt sortite sa fie pe pozitii antagonice”. Dupa intrevederea avuta luni cu presedintele Dmitri Medvedev, Obama s-a intalnit ieri cu premierul rus Vladimir Putin, care a tinut sa reafirme faptul ca fostele republici sovietice, Ucraina si Georgia, sunt „foarte importante pentru Rusia”. Liderul american a promis ca „va tine cont” de pozitia Moscovei in privinta celor doua state.

Luni, Obama afirma, in timpul discutiilor cu Medvedev, ca „suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei trebuie respectate”. Un alt subiect sensibil aflat pe agenda convorbirilor a fost scutul american anti racheta, pe care SUA vor sa il instaleze in Cehia si Polonia. Liderul de la Casa Alba i-a promis lui Putin ca in viitor va tine cont intr-o mai mare masura de preocuparile Rusiei legate de aceasta chestiune, noteaza agentia Ria Novosti. Obama a cerut Rusiei sa combata coruptia si sa respecte regulile statului de drept si ale democratiei.

Luciana Pop

(sursa: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-07-08&id=255483)

Reclame

3 răspunsuri to "Papa vrea Guvern Mondial"

Aici este un PPS ce sfideaza orice comentariu: http://www.slideshare.net/christianvictor/666-1659378

Multumesc pentru PPS!

papa si majoritatea oamenilor nu l vor pe HRISTOS,asa ca l vor p antihrist,asta e dorinta lor sa o repectam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: